Jadalne rośliny

Czy przyszło Ci na myśl, że rośliny, które depczesz, gdy chodzisz po trawniku, mogą być cennym źródłem witamin, minerałów i substancji leczniczych? Wiedzieli o tym nasi dziadkowie – nie mieli takiego dostępu do leków i suplementów diety jak my, więc korzystali z tego, co dawała im natura. My też powoli wracamy do zainteresowania roślinami jako pożywieniem i lekarstwem. Bluszczyk kurdybanek, pokrzywa zwyczajna, podagrycznik pospolity i jeżyna to rośliny występujące w naszym sąsiedztwie. Podczas warsztatu prowadzonego przez Magdalenę Oprządek szukaliśmy ich w okolicach lasu łęgowego na Wisłą, w północnej części Warszawy. Z zebranych roślin zrobiliśmy sałatkę i marynatę.

Warsztat „Jadalne rośliny", fot. Katarzyna Cegłowska / ketti.pl 
Warsztat „Jadalne rośliny", fot. Katarzyna Cegłowska / ketti.pl 
Warsztat „Jadalne rośliny", fot. Katarzyna Cegłowska / ketti.pl 
Warsztat „Jadalne rośliny", fot. Katarzyna Cegłowska / ketti.pl 
Warsztat „Jadalne rośliny", fot. Katarzyna Cegłowska / ketti.pl 

Materiały z warsztatu do pobrania znajdziesz tutaj:

Warsztat Jadalne rośliny odbył się 23 maja 2021 roku w okolicach Wału Wiślanego, poprowadziła go Magda Oprządek z warszawskiego Ogrodu Botanicznego.

Powróć do góry strony
Na tej stronie korzystamy z cookies.
Polityka prywatności